sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Maalaushommia ja laatoitusta

Ei meinaa millään riittää kärsivällisyys tähän näpertelyyn :/ Olen tottunut saamaan saumurilla valmista ja nopsaan ja tämä on niiiin hidasta. Tai sitten minä olen hidas. Tuntuu, että aika menee tehdessä kaikenlaista ja silti ei tule mitään valmista. Muut kun näyttävät saavan koko huoneen kalusteineen valmiiksi päivässä tai parissa, ihan tuosta vaan :O

Tämä viikonloppu on mennyt lähinnä maalaillessa. Täytyy kyllä hankkia nopeammin kuivuvaa maalia, tämä Empire-kalustemaali kuivuu ikuisuuden. Suurin osa ajasta meneekin kuivumisen odottelussa... Olen minä sentään saanut muutamat ikkunalistat valmiiksi ja yhden ovenkin ;) Lisäksi vessa ja keittiö on saanut laattaa lattiaan.


Vessan lattiaan tulee turkoosi laatoitus. Lasimosaiikki on tilattu Mosaiikkimyymälästä. Täytyy vallan kehaista, että oli kyllä todella nopea toimitus :) Liimasin mosaiikit erikeeperillä kartongille, jotta sen saa tarvittaessa poistettua. Kartonki meinaa kyllä hieman aaltoilla, joten saapa nähdä pitääkö se sittenkin vielä liimata lattiaan kiinni. 


Näissä turkooseissa laatoissa oli liimattu laatan päälle tuollainen ruskea paperi. Aluksi harkitsin sen poistamista ennen laatoitusta, mutta onneksi tulin ajoissa järkiini ja jätin sen paikoilleen. Oli kyllä niin paljon helpompi laatoitushomma, kun paperi oli paikoillaan. Loppujen lopuksi se vielä irtosi valmiista lattiasta tosi helposti, kun sen ensin kostutti kunnolla. Laatat odottelevat vielä saumausta, kun ulkovarastosta löytyi vain ikivanhaa vaaleanharmaata saumauslaastia ja minä haluan ehdottomasti valkoista. Lähi-Prisman valikoimaan ei tietenkään voi saumauslaasti kuulua, joten jäi tämäkin homma puolitiehen.


Keittiön ja eteisen välille valmistui ovi, muualla ei vielä karmeja olekaan. Kylläpä vaati ajatustyötä tämäkin ;) Ovi on tehty 3 mm vanerista ja siihen on liimattu molemmille puolille 1 mm vanerista kehykset ja peilit. 


Ikkunalistoja tein sen verran kuin listaa riitti. Kylläpä sitä listaa kuluukin yllättävän paljon, kun ikkunoiden molemmille puolille tuollaiset listat laittaa :O


Keittiö sai jo ikkunan paikoilleen, listat on vielä kuivumassa. Ristikoiden välissä on 2 mm pleksiä. Ei kyllä tullut alkuunkaan niin hieno kuin kuvittelin, mutta menkööt. Lattiassa vaaleanharmaa laatoitus, joka on tilattu myös Mosaiikkimyymälästä. Nyt kun saisi lattian pian saumattua, niin voisi vaikka alkaa tekemään keittiökaappeja :)


Liebster blog


Tällainen yllätys odotti minua Dinskun nukkekodit -blogissa, kiitoksia vain kovasti Dinskulle :) Tarkoituksena on jakaa tunnustusta eteenpäin viiteen blogiin, joilla on alle 200 lukijaa. Minullahan tästä lukemasta vielä jokunen puuttuu ;) Tässä yhteydessä täytyykin toivotella tervetuloa kaikille kuudelle lukijalle, jotka ovat tänne jotain kautta päätyneet ja lukijaksikin jääneet. Ihanaa, kun ei tarvitse täällä ihan yksikseen höpötellä :) Postaustahti on luvattoman hidas, mutta toivottavasti jaksatte mukana pysytellä.

Blogien valinta oli tosi vaikea, kun niin vähän olen vasta ehtinyt eri blogeissa vierailla. Kaikissa blogeissa kun on niiiin ihania pieniä näperryksiä, ettei voi kuin typertyneenä ja hieman kateellisenakin niitä katsella. Lopulta päädyin jakamaan tunnustuksen eteenpäin seuraavasti:

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Ikkunoiden rakentamista

Huoh, tuskastuttavan hidasta on tämä rakennustouhu. Ties kuinka monta tuntia olen tänä viikonloppuna väkertänyt nukkekodin kimpussa ja tuloksena on vaivaiset kuusi ikkunaa ja yksi oviaukko :/ Tänään käytin varmaan ainakin toista tuntia aikaa pelkästään yhden hermoja riipivän ikkuna-aukon kimpussa, jotta sain lopulta ikkunankarmin siihen mahtumaan... 

Mutta tältä talossa nyt näyttää, sillä "valmiimmalla" puolella nimittäin.


Aula ja eteinen on saanut ikkunat (tai siis karmit, päälle tulee vielä pleksi ja toinen ristikko), samaten makuuhuone ja keittiö. Lisäksi keittiön ja eteisen väliset ovenkarmit on paikoillaan. Karmien 3 x 10 mm mäntyrima on  Harrasteesta Tampereelta. Oli aika hintavaa rimaa mielestäni (1e/m) ja kaiken lisäksi liian leveää, joten jouduin muutaman millin kaventamaan sitä. Totesin mattopuukon oikein käteväksi vempeleeksi tuossa touhussa. En ole Tampereelta muutakaan paikkaa keksinyt, mistä noin ohutta rimaa saisi, joten pakko tuolta on vielä lisääkin käydä hakemassa. Ikkunoiden ristikot on tehty Bilteman takkatikuista, jotka ovat kooltaan n. 3x3 mm.



Alakerran porraselementitkin on valmiina kaiteita lukuunottamatta. Kuvassa eivät ole vielä omalla paikallaan, nojailevat vain seinään. Nyt täytyy kyllä ottaa hieman taukoa ikkunoiden näpertelystä (onneksi rimakin on loppu) ja alkaa maalaushommiin. Ainakin eteisen kkunat pitäisi maalata, jotta saa listat paikoilleen ja portaat kiinnitettyä. Lisäksi täytyy alkaa parkettihommiin, koska portaat tulee vasta sen päälle. Taidan laittaa keittiön lattialaatatkin paikoilleen ennen kuin jaksan taas alkaa ähertämään puurimojen kimpussa... Toisaalta tietysti olisi helpompaa, jos ainakin alakerran kaikki ikkunat ja oviaukot olisi valmiina ennen lattian asennusta. Sisustuspuuhat vaan olisi niin paljon kivempaa kuin rakentaminen ;)

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Tapetointia

Aika monta tuntia sain kulumaan näinkin pienen talon tapiseeraamisessa, vaikka jäljen kanssa ei ihan niin tarkka tarvitse ollakaan kuin 1:1 koossa. Tapetit kiinnittyivät seiniin ihan vaan liimapuikolla ja ainakin toistaiseksi ovat vielä pysyneet paikoillaan.


Tällaiselta tilkkutäkiltä tämä ensin näytti...


...mutta lopulta alkoi jo talokin hahmottua. 



Tehtiin talolle koekasauskin, väliseinät ja lattiat on toistaiseksi vielä irrallaan (ja katto puuttuu kuten huomaatte...). Kävi ilmi, että ullakon lattian reunaa joutuu vielä hieman viistoamaan ja yhtä yläkerran väliseinistä hienosäätämään. Harmittaa aika tavalla tuo väliseinä; nyt pitää keksiä miten saa tapetit säilymään ehjänä remontin ajan :/

Alhaalla vasemmalla on olohuone, keskellä eteisaula ja oikealla keittiö. Ylhäällä vasemmalla on wc/kylpyhuone, keskellä aula ja oikealla vanhempien makuuhuone. Ullakolla oikealla on lastenhuone ja vasemmalle tulee varastotilaa tms. Sinne tehdään ainakin talon sähkökeskus. Olohuoneen, keittiön, makuuhuoneen, yläaulan ja varastotilan tapetit on Tildan kuvioarkkeja Pikku Iidan puodista. Eteisen tapetti on "aitoa" vaalean beigeä tapettia, kylpyhuoneen seinäpäällyste on printattu netistä ja lastenhuoneen vaaleanpunapilkullinen skräppäyspaperi on Sinellistä.

Mies halusi blogiin kuvia hieman järeämmistäkin koneista, ettei tule kenellekään sellaista kuvaa että tällainen talo pelkällä pikkupiperryksellä syntyisi... No, voihan tuo syntyäkin, mutta täytyy sanoa että kyllähän noilla koneilla valmista hieman nopsempaa tulee kuin tuolla minun askarteluvehkeelläni. Tosin en kyllä näihin koneisiin suostu koskemaan, mutta pääseepähän mieskin osallistumaan ;)


Sähkötyöt on mietityttänyt melko pitkään, varsinkin kun sähköistystarpeet on vasta matkalla. Lopulta päädyttiin laittamaan lattioihin sähköurat käsisirkkelillä, toivottavasti niihin johdot mahtuu.


Ylöspäin kulkevat sähköurat piilotettiin väliseinien taakse. Nämä on tehty miniporalla jyrsien ja käsisahalla. Vaikuttaa ihan näppärältä, toivottavasti toimii käytännössä.


Tässä miehen toinen lelu; jiirisirkkelillä menee palasiksi porraspalat sun muut palikat. Nyt pitäisikin alkaa porrastöihin. Samaten pitäisi tehdä ikkunoita ja ovia. Mistä ihmeestä sitä aikaa saisi lisää ostettua... 

torstai 5. tammikuuta 2012

Villa Sofiinan alkutaipaleita

Pitkään mietin että yhdistänkö nukkekotiprojektin käsityöblogiini, mutta päädyin lopulta perustamaan uuden blogin tälle aiheelle. Toimikoon tämä omana päiväkirjanani nukkekodin rakennuksen vaiheista ja sen sisustuksesta. Ja mikäli joku muukin tänne jossain vaiheessa eksyy vierailulle niin kaikenlainen kommentointi on aina piristävää ja tervetullutta. Erityisesti erilaiset vinkit ovat kullanarvoisia tällaiselle aloittelijalle.

En enää edes muista, mistä tämä äkkinäinen innostus nukkekodin rakennukseen oikein sai alkunsa. Ei ainakaan tyttären toiveesta, kyllä tämä on ihan äidin oma projekti... vaikka kait lapsenkin on tällä saatava hieman leikkiä, vai onko... Talo rakennetaan 9 mm vahvuisesta vanerista Suuri käsityölehti 11-12/2003 olleilla pikku-rauhalan kaavoilla.


Tosin talosta ei aivan noin hienoa tule. Mm. nuo seinien "laudat" jää tekemättä. Taloa ei ole vielä saatu edes pystytettyä niin nyt jo kaduttaa, ettei tullut itse taloa suunniteltua. Ihania nukkisblogeja selailtuani olen huomannut, että jotain olisi voinut toisinkin tehdä. Täytyy antaa myös hieman kritiikkiä noista kaavoista ja ohjeista. Mm. talon etuosa oli sekä kaavojen että mittojen mukaan liian korkea ja siitä jouduttiin useampi sentti sahaamaan pois, jotta katon saa istumaan kunnolla. Myös ohjeet ovat ovat omasta mielestäni todella huonot ja epämääräiset, joten ihan omilla ohjeilla nyt sitten mennään. Nimi nukkekodille tuli omien tyttärien nimillä leikitellessä ;)

Toistaiseksi projekti on edennyt tuskastuttavan hitaasti, eikä joulukiireet mitenkään auttaneet asiaa. Nukkekotipalasia alettiin sahailemaan marraskuun lopulla ja toistaiseksi meillä on edelleen kasa niitä lautoja, tosin nyt jo maalattuna (paitsi katto).  Yläkerran parvelta löytyi vapaata tilaa äidin rakennusprojektille sekä useampikin käytöstä hylätty lipasto kaiken maailman tykötarpeille, joita jo ihan kivasti onkin kertynyt.



Viereiselle sohvalle ei kenelläkään ole asiaa vähään aikaan ;)


Talon ulkoseinistä tulee vaaleansiniset ja katosta musta. Biltemasta haettiin pussillinen noita kuuluisia takkasytykkeitä. Ovat kyllä niin käteviä ja monikäyttöisiä :) Maalauksen aikana ne oli käytössä sekoitustikkuna ja tukikeppeinä, tällä hetkellä niistä rakennetaan portaita.


Siivotessani lipastonlaatikoita omaan käyttööni tein varsinaisen löydön; vanhin tyttö on saanut mummulta lahjaksi vuosi-pari sitten paketillisen akryylivärejä. Eipä tullut tytöstä taiteilijaa ja nyt nappasi äiti nämä omaan käyttöönsä;)